Graviditet og Sårbarhed

af Jordemoder Heidi Hajslund
Graviditet og Sårbarhed

Sårbar

Jeg hører ofte ordet sårbar, som negativt, når det gælder graviditet og moderskab.

Overgangsfasen til moderskabet ER sårbar. Der er mange og store følelser når vi træder ind i en ny identitet. Det kan føles som et følelsesmæssigt stormvejr. Det er normalt. Det er ikke noget der nødvendigvis skal gøres en masse ståhej ud af, men det er vigtigt at kunne få lov at give udtryk for sine følelser og at blive mødt.

Desværre er det ikke altid sådan det opleves som gravid eller nybagt mor. Nogle oplever sågar at blive stemplet som “afvigende” fordi de giver udtryk for deres følelser.

Bagsiden af ikke at blive mødt er, at man kan komme til at gemme følelserne væk. Og følelser der gemmes væk har det med at vokse…

Vi kommer alle med forskellige mønstre og baggrunde. Måske har du erfaring med ikke at måtte vise følelser eller ikke at blive mødt i dine følelser.

Jeg er selv mor. Jeg kender alt til følelsen af sårbarhed, usikkerhed, famlen og høje forventninger til mig selv. Også selvom jeg er jordemoder.

Men jeg har lært meget af selv at gå vejen som kvinde i overgangen til moderskabet. Og jeg lærer fortsat.

Noget af det jeg var rigtig dårlig til var at vise hvordan jeg havde det. Faktisk var jeg så “dygtig” til at være nybagt mor, at min sundhedsplejerske satte mig i en mødregruppe med en nybagt mor der havde det rigtig svært, fordi så kunne jeg hjælpe hende lidt.

Det jeg i virkeligheden havde allermest brug for, var en “ældre”, en mere erfaren, en “Big Mama” som spurgte til mig og mine følelser og som mødte mig der hvor jeg var.

For sagen er den, at vi alle er sårbare i overgangen til moderskabet. Vi er sårbare fordi vores intuition og sanser er skærpede, så vi kan give kroppen og det lille barn lige præcis det, der er brug for.

Samtidig er der også så utrolig meget læring og indsigt at hente.

Jeg har blandt andet lært at række ud når jeg har brug for råd eller støtte. Og jeg har lært at være venlig over for mig selv.

Og som tiden går, kommer der flere overgange; fra barsel til arbejdsliv, overgangen til et liv med teenager osv,

Moderskabet er selvudvikling på højeste plan. En livslang rejse. Jeg tror aldrig helt man bliver færdig. Men du skal vide, at du ikke er alene.

Ræk ud. Fortæl hvordan du har det. Brug din partner, dine veninder, din mor, din jordemoder eller en anden kvinde du har tillid til.

Forsøg at være venlig overfor dig selv. Du gør det så godt, som du kan med den viden og den erfaring du har på nuværende tidspunkt.

(Foto: Mig som nybagt mor i 2009)